Κορινθόραμα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Ασφάλεια, τι πρέπει να γνωρίζετε
Ασφάλεια, τι πρέπει να γνωρίζετε
Πηγή: Σ.Α.Ε.Κ.

Αν και ζούμε στον αιώνα της πληροφορικής του internet και των media, η ελλιπής ακόμη και ανύπαρκτη ενημέρωση σε σημαντικά ζητήματα είναι γεγονός για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Κυρίως αναφέρομαι στο θέμα της ασφάλειας και της προστασίας της περιουσίας από διαρρήξεις ή άλλου είδους κακόβουλες ενέργειες.
Η εγκληματικότητα γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στις μέρες μας και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, τα αίτια είναι πολλά και με βαθιές ρίζες που δεν αφήνουν περιθώρια βάσιμης ελπίδας για βελτίωση της κατάστασης.
Το νομικό πλαίσιο που περιβάλλει το θέμα αλλά και η αστυνομία ως δύναμη καταστολής αδυνατούν εκ των πραγμάτων να παρέχουν την απαιτούμενη προστασία στους πολίτες, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή, καθώς και οι ίδιοι συχνά πέφτουν θύματα της αυξανόμενης εγκληματικότητας.
Γίνεται σαφές πως είναι ευθύνη του κάθε πολίτη να πάρει τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και προστασίας, πάντα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος, για να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του και εδώ είναι που η ενημέρωση βρίσκεται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα για να μην πούμε πως είναι ανύπαρκτη. Βέβαια δεν είναι μόνο ευθύνη του πολίτη να ενημερωθεί αλλά και ευθύνη του ειδικού να ενημερώσει τους πολίτες.
Ποιος είναι όμως ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας; Ποιος γνωρίζει καλύτερα πως δρουν οι διαρρήκτες, ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των συστημάτων που έχουν τοποθετηθεί για την ασφάλεια του σπιτιού, της επιχείρησης, του αυτοκινήτου κ.ο.κ.; Από το πιο απλό λουκέτο που μπορεί να κλειδώνει μια αποθήκη μέχρι την πιο εξελιγμένη θωρακισμένη πόρτα ή το πλέον βαρύ χρηματοκιβώτιο, μηχανικής ή ηλεκτρονικής λειτουργίας ο ειδικός είναι ο επαγγελματίας και αναγνωρισμένος κλειθροποιός, ή αλλιώς ο κλειδαράς. Λέμε ο επαγγελματίας και αναγνωρισμένος γιατί όπως σε όλα τα επαγγέλματα δεν λείπουν και από αυτό οι ασυνείδητοι, ανεκπαίδευτοι ακόμη και ανέντιμοι που εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών, από τη μια προσφέρουν υπηρεσίες επιεικώς αμφιβόλου ποιότητας και από την άλλη αισχροκερδούν και δυσφημίζουν το επάγγελμα συμβάλλοντας αρνητικά στην ενημέρωση και την προστασία των πολιτών.
Κατ αρχήν πρέπει να τονίσω πως ενώ η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα προσφέροντάς μας περισσότερα και ασφαλέστερα προϊόντα, συγχρόνως από την άλλη πλευρά έχει βοηθήσει τους διαρρήκτες να αναπτύξουν μεθόδους και να αποκτήσουν εργαλεία που καθιστούν τις περισσότερες από τις κοινές κλειδαριές που γνωρίζουμε παιχνίδια στην κυριολεξία, και δεν είναι υπερβολή πως τέτοιες κλειδαριές μπορούν να ξεκλειδώσουν σε ελάχιστο χρόνο, αθόρυβα και κάποιες φορές χωρίς σημάδια παραβίασης. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό στη λίστα μπήκαν και κάποιες κλειδαριές θωρακισμένων θυρών…, χωρίς να θέλω να τρομοκρατήσω κανέναν ούτε να τα βάλω όλα στο ίδιο σακί, απλά τονίζω το πόσο επιτακτικό είναι να ενημερωθούμε και να επανεξετάσουμε το πόσο ασφαλή είναι τα οποιαδήποτε συστήματα ή μηχανισμοί χρησιμοποιούμε για την ασφάλεια και την προστασία της οικογένειας και της περιουσίας μας.
Σημαντικότατο ρόλο στην ενημέρωση των καταναλωτών κατέχει εδώ και μερικά χρόνια ο ΣΑΕΚ (Σύνδεσμος Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Κλειθροποιών) μέσω της ιστοσελίδας του και του σχετικού forum, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να ρωτήσει και να πληροφορηθεί για τους επαγγελματίες μέλη του συνδέσμου που βρίσκονται πιο κοντά του, να πάρει απαντήσεις σε απορίες που έχει ή να καταγγείλει οποιοδήποτε περιστατικό κακής συμπεριφοράς, ύποπτων «επαγγελματιών», υπερβολικών χρεώσεων, ζημιάς κλπ. Το τηλέφωνο και η ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνδέσμου είναι: 210 3300006, & http://www.saek.gr.
Ως επαγγελματίας κλειθροποιός από το 1998 και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την κατάσταση οφείλω να ενημερώσω τους πολίτες με όσα μέσα μου είναι εφικτό για αυτό το τόσο σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα παραθέτοντας τις απόψεις και τις συμβουλές μου όσο πιο κατανοητά γίνεται:

 1. Να αναζητήσει τους επαγγελματίες κλειδαράδες της περιοχής του (να ζητήσει να δει την ανανεωμένη και σε ισχύ άδεια κλειθροποιού), να προτιμήσει μέλος του ΣΑΕΚ (θα υπάρχει στο κατάστημα το ειδικό ετήσιο σήμα & σημαίνει ότι ελέγχεται, λογοδοτεί, είναι ενημερωμένος, εκπαιδευμένος και έχει τεχνική και θεωρητική υποστήριξη). Να τσεκάρει και να ρωτήσει την τοπική κοινωνία για το ήθος, την συνέπεια, τον επαγγελματισμό του και να καταχωρήσει στην ατζέντα ή τις επαφές του κινητού του το τηλέφωνο του προσωπικού του κλειδαρά ( που θα γνωρίζει, θα εμπιστεύεται και δεν θα ντρέπεται να ρωτήσει για κάθε ανησυχία του όπως τον προσωπικό του γιατρό, δικηγόρο, ασφαλιστή).
 2. Να ελέγξει την ποιότητα και την λειτουργικότητα των θυρών και των κλειδαριών του σπιτιού του, καθώς και οποιουδήποτε άλλου σημείου πρόσβασης στο σπίτι (παράθυρα, μπαλκονόπορτες, φεγγίτες κλπ). Οι κλειδαριές κάθε 5 χρόνια πρέπει να ελέγχονται και να αντικαθίστανται με νέας τεχνολογίας και τα εύκολης πρόσβασης σημεία του σπιτιού ή καταστήματος (παράθυρα, τζαμαρίες) πρέπει να ασφαλίζονται με κάγκελα ή ρολά και ανάλογα την περίπτωση να τοποθετηθεί σύστημα συναγερμού.
 3. Να μην αφήνει σε κοινή θέα τα κλειδιά του ούτε να τα δίνει αβίαστα έστω και για σύντομο χρόνο σε άτομα που δεν εμπιστεύεται απόλυτα (ένας «έμπειρος» και οργανωμένος διαρρήκτης μπορεί να «διαβάσει» τον κωδικό του κλειδιού ή να το φωτογραφήσει και να φτιάξει αντίγραφο ακόμα και σε κλειδιά ασφαλείας ή αυτοκινήτου με immobilizer).
 4. Να κλειδώνει πάντα την πόρτα (όχι απλό τράβηγμα) ακόμη κι αν πρόκειται να λείψει για λίγο, ακόμη κι αν η πόρτα είναι θωρακισμένη. Στις θωρακισμένες πόρτες με το μεγάλο κλειδί να μην αφήνει ποτέ το κλειδί επάνω στην κλειδαριά όταν έχει κλειδώσει από μέσα.
 5. Αν χαθεί ή κλαπεί κάποιο κλειδί να φροντίσει να αλλάξει άμεσα συνδυασμό στη θωρακισμένη πόρτα ή κλειδαριά στην απλή πόρτα. Το ίδιο θα κάνει όταν πάει σε καινούριο σπίτι. Αν δεν έμενε άλλος πριν και η πόρτα είναι καινούργια, οι εργάτες, εργολάβοι, μεσίτες κλπ πρέπει να χρησιμοποιούν το κλειδί service μέχρι την αποπεράτωση του σπιτιού και όταν μπει ο ιδιοκτήτης να ανοιχτεί μπροστά του ο νέος σφραγισμένος συνδυασμός της κλειδαριάς. Στο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο να απαιτήσει δύο κλειδιά και να ρωτήσει τον κλειδαρά αν μπορεί να αλλάξει ο κωδικός του immobilizer.
 6. Να ζητήσει από τον διαχειριστή (αν μένει σε πολυκατοικία) να επισκευαστεί και να λειτουργεί σωστά ο μηχανισμός αυτόματου κλεισίματος της πόρτας, η κλειδαριά και το θυροτηλέφωνο. (υπάρχουν κλειδαριές που κλειδώνουν μόνες τους κάθε φορά που κλείνει η πόρτα).
 7. Να μην αγοράζει κλειδαριές ή άλλα εξαρτήματα ασφαλείας με γνώμονα το κόστος, την εμφάνιση ή την γνώμη κάποιου γνωστού ή άλλου επαγγελματία που δεν είναι κλειδαράς. Να μην επιμένει σε μια μάρκα που έχει ακούσει ότι είναι καλή ή που έχει δει να έχει ο γείτονας. Να ρωτάει για τον τρόπο και την δυνατότητα κατασκευής αντιγράφου των κλειδιών (Ανώνυμες ή χαμηλής ποιότητας κλειδαριές είναι εύκολοι στόχοι διάρρηξης, και βγάζουν συνήθως ελλατωματικά αντίγραφα, ενώ καλής ποιότητας κλειδαριές έχουν προδιαγραφές αντίστασης σε διάρρηξη αλλά και έλεγχο των αντιγράφων ώστε να διασφαλίζεται η αναπαραγωγή κλειδιού μόνο από τον ιδιοκτήτη).
 8. Να αντικαταστήσει την απλή πόρτα με θωρακισμένη αν έχει την δυνατότητα αλλά αφού ρωτήσει τον κλειδαρά για τον τύπο θωράκισης, την κλειδαριά και τον τρόπο τοποθέτησης καθώς όλοι αυτοί οι παράμετροι πρέπει να συνδυαστούν σωστά για να έχουμε τη μέγιστη ασφάλεια.( Υπάρχουν κλειδαριές θωρακισμένων που μπορεί να ξεκλειδώσουν ή να καταστραφούν σχετικά εύκολα, και αν δεν γίνει σωστή τοποθέτηση η πόρτα μπορεί να «κρεμάσει», να μην κλειδώνει πλήρως ή ακόμη να πέσει μαζί με το κάσωμα σε περίπτωση βίαιης διάρρηξης).
 9. Να εξουσιοδοτήσει κάποιον έμπιστο φίλο ή συγγενή να επιβλέπει και να φροντίζει το σπίτι ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η μακρόχρονη απουσία του όταν λείπει για διακοπές.
 10. Να υποψιάζεται για ότι ύποπτο μπορεί να δει ή να ακούσει ή για το συναγερμό που χτύπησε στο γειτονικό σπίτι και να ειδοποιήσει την αστυνομία ή τους ιδιοκτήτες άμεσα.
 11. Να έχει ένα μικρό αξιόπιστο χρηματοκιβώτιο όπου θα φυλάει τα μικροαντικείμενα αξίας και τους προσωπικούς του κωδικούς.
 12. Αν έχει τη δυνατότητα να βάλει σύστημα συναγερμού ( τα σύγχρονα συστήματα ειδοποιούν μέσω κινητού, δεν κάνουν εύκολα λάθη, μπορούν να καλύψουν και τους εξωτερικούς χώρους, να ελέγξουν τα φώτα οι άλλες συσκευές, να είναι ασύρματα χωρίς καλωδιώσεις κλπ).
 13. Να αντικαταστήσει και να ενισχύσει άμεσα την κλειδαριά του αν ο αφαλός της κλειδαριάς προεξέχει από την επιφάνεια της πόρτας περισσότερο από 3 mm ή αν δεν έχει ειδικό προστατευτικό defender, ειδικά αν πρόκειται για ξύλινη πόρτα ( η διακοσμητική ροζέτα δεν είναι defender και δεν προσφέρει καμία προστασία).


Φιλικά Κώστας Χατζηπαρασκευάς
Μέλος ΣΑΕΚ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ

Δεν βρέθηκε συνδεδεμένος χρήστης!
Εισάγετε τα στοιχεία εισόδου για να συνδεθείτε